måndag 27 juli 2009

Inför Stora Bält Cup 2009!

Det har varit lite dåligt med inlägg sista veckan (vi tar igen det med detta inlägg!), vilket vi får skylla på semester, dåligt fiskeväder, samt att vi har behövt umgås mer än vanligt med familjen då vi ska vara borta de kommande två helgerna. Först ut nu till helgen 1-2 augusti är Stora Bält Cup i Danmark, med utgångshamn Nyborg på västra sidan Stora Bält. Denna tävling har funnits i många år, men var från förra året med som en deltävling i Scandinavian Saltwater Cup (SSC), alltså Skandinaviska lagmästerskapen i havsfiske från småbåt. Övriga deltävlingar är ju Pater Noster Cup i juni, Langesundsfestivalen 8-9 augusti och Kinnarp Garmin Fiskefestival i Öresund 19-20 september.
Förra året var vi med för första gången i tävlingen. Den är väldigt artfattig om man jämför med övriga deltävlingar. Vi vägde bara in 8 arter, och sammanlagt togs det bara 12 arter totalt på tävlingen: sandskädda, skrubbskädda, rödspätta, piggvar, slätvar, havsöring, knot, rötsimpa, näbbgädda, vitling, sill och makrill. Av dessa kan man säga att plattfiskarna och havsöringen blir storväxta. Framförallt är havsöringen, piggvaren och slätvar viktiga fiskar att få.
Utöver oss (Rickard, Magnus och undertecknad, samma startuppställning som i år) var även kompisarna Team Nessie från GHFK samt våra ärkerivaler och goda vänner Team Kinnarps Garmin på plats förra året. Magnus och jag sov i båten och Rickard i bilen. Varför återkommer jag till.
Det är lite Öresundskaraktär över Stora Bält, men det är väldigt ont om naturliga toppar, kanter etc. där man normalt skulle rikta sitt fiske. Mycket av fisket sker kring Stora Bältbron som ni ser i bakgrunden på de flesta kort. Ovan är en av de duktiga danskarna. De hanterar verkligen sitt hemmafiske bra och är ju därför även väldigt duktiga i Öresundstävlingen i september varje år. Att Stora Bält Cup ingår i SSC har även gjort att fler danska team är med Öresund och på Pater Noster Cup, vilket är väldigt roligt.
Tävlingen bjöd på lite blandat väder förra året som ni har förstått av bilderna. I år ser det ju inte mycket bättre ut. Långtidsprognosen verkar utlova rejält blåsigt väder i veckan, men något avtagande framåt lördag. Om det dock skulle bli kulingvindar till helgen så ställer vi nog in tävlingen för vår del.

Vår målsättning förra året var att placera oss topp 10 då vi aldrig varit med i tävlingen innan. Vi hade dock en del tips och positioner från kompisarna i Team Navia, som var med i tävlingen 2007, sannolikt som första svenska team någonsin. De placerade sig strax utanför topp 10, så vi tyckte det var en rimlig målsättning. Tack vare lite tips från andra team och en mycket trevlig tävlingsledning med Bjarne Rasmussen i spetsen hade vi dock lite intressanta områden att utforska. Vi åkte ner på natten mellan torsdag och fredag och fick därmed fredagen till träningsfiske och förberedelser.

Under lördagen fick vi de "vanliga" arterna och var ändå ganska bra med. Vi kände att vi skulle kunna slå oss in på topp 10. Vi hade dock lite oro över varfisket och havsöringen. Dessa arter var egentligen de vi hade kvar att ta på söndagen. Efter 14 (!) timmars fiske på lördagen (ca kl 06-20), invägning bortåt kl 21, sen kanonmiddag på kvällen och förbredelser inför söndagen var man obeskrivligt trött när man kom i säng efter midnatt. De trevliga danskarna var pratglada och gemytliga, men man ville egentligen bara gå och lägga sig. Samtidigt var det trevligt att vara där, allt var väldigt bra ordnat, så man var uppe ganska länge. Danskarna tyckte såklart att det var trevligt med de svenska teamen på plats. Det var en ganska rejäl klubbfest på kvällen och när vi gick upp för frukost var det fortfarande folk igång!!

Att vi sov på så spartanska ställen som i vår Ryds 600 BigFish samt i bilen berodde helt enkelt på att vi inte skulle sova så länge. Tävlingstiderna i denna tävling är helt grymma. Starten på söndagsmorgonen gick redan kl 04 på morgonen!! Vid denna tid hade vinden friskat i lite grann och det var mörka moln runt oss. Dessutom gjorde tanken på att vi skulle fiska öring och piggvar/slätvar nästan hela dagen att man undrade lite vad man gjorde där... Vi hade ju ingen direkt koll på vare sig öringfisket eller varområden, och dessa fisken var ju ofta fisken med ganska långt mellan huggen...

Vi hade ingen tur med öringen och gav upp efter några timmar. Vi hittade dock ett område för var och började få några små piggvarar som dock inte höll minimimåttet. Efter ett tag fick vi en godkänd slätvar och hade hopp om livet och en hygglig placering. Därtill höjde vi näbbgäddan och ytterligare någon art under söndagen och det kändes okej bara vi kunde få en piggvar över måttet. Efter några timmars fiske drar plötsligt Magnus på något som är betydligt tyngre än tidigare. Plötsligt uppenbarar sig en gigantisk slätvar en bit bakom båten. Den hårda driften gör att fisken kommer upp långt utom räckhåll för håven. Den enorma fisken börjar plötsligt slå på hälleflundravis i ytan och vi är övertygade om att fisken kommer lossna! Rickard nästan slänger sitt spö på mig och kastar sig så långt bak i båten han kan med håven i högsta hugg. Jag får knappt plats och tvingas nästan på alla fyra krypa upp på sidan av hytten med två spön i knät, samtidigt som Magnus nervöst skriker åt Rickard att HÅVA FISKEN!! När Magnus äntligen får pressat in slätvaren är håven dock aningen för liten! Panik!! Fisken ligger som ett sprattlande dasslock på håven, men slutligen lyckas Rickard på något sätt skaka ner fisken i håven och lyfta in den i båten! VILKEN FISK!! Alla som känner oss vet att vi är oerhört manliga män och vi är såklart lugna och coola inför den enorma slätvaren i håven. Rickard och jag ger Magnus enstaka ryggdunk och tummen upp. INTE!!! Vi skriker som små flickor, gör highfives så att handflatorna blöder, kramas och hoppar runt i båten så mycket att det antagligen blev sprickor i skrovet. Slätvaren vägdes i hamn till otroliga 2475gr!

Mycket tack vare denna fisk lyckades vi ta en mycket meriterande andraplats, endast slagna av favorittippade hemmateamet Crede 2/Garmin med smått legendariske Sören Vesth. Vi var inte mer än 13 poäng efter dem, men samtidigt var vi ännu färre poäng före trean Kinnarps Garmin, så det var små marginaler till slut.

Sammantaget kan man säga att denna tävling innebär väldigt mycket nötande efter få arter under lång tävlingstid. Många av arterna blir dessutom inte särskilt storvuxna. Om vi ska säga något negativt så är det helt klart regeln om att all fisk ska vägas in rensad. Redan innan tävling tyckte vi det lät konstigt. Bakgrunden, om vi förstod saken rätt, är att det har förekommit fusk på en del danska tävlingar. Folk har helt enkelt förtyngt fisken innan den vägts in, vilket ju är fruktansvärt, och man kan därmed förstå anledningen till regeln. Man förstår dock inte hur någon kan sova ordentligt efter att ha tjänat några placeringar eller vunnit ett fint artpris genom fusk! Vi har ju inte varit helt förskonade i Sverige heller, det har ju förekommit fusk i bland annat pimpeltävlingar.

Det som vi och övriga team vi pratat med inte gillar är dock vilken stor skillnad det är på rensad och rensad fisk. Vi säger absolut ingenting om att fuska här, men någon som rensar fisken slarvigt jämfört med någon som rensar pedantiskt tjänar oerhört många poäng på detta! Exempelvis är plattfiskar lite krångliga att rensa. Skillnaden i poäng på en bra och dåligt rensad skrubba eller piggvar kan i denna tävlingen vara över 10 poäng, vilket kan vara flera placeringar!

Vi förstår problematiken, men ett enkelt sätt att slippa detta orosmoment är givetvis att först och främst väga in fisken orensad. Har man tur att få en riktigt fet fisk ska man givetvis ha en fördel av detta. Tävlingsledningen har sedan en person som antingen gör stickprover på fiskarna, alternativt kontrollerar alla fiskar. I denna tävling är det som sagt väldigt få arter som vägs in, så det tar inte särskilt lång tid om exempelvis en lokal fiskhandlare hyrs in och snabbt rensar all fisk för att kontrollera att inga tyngder mm finns i magarna. Om man dessutom sorterar upp fisken per lag kan man ju till och med göra detta i efterhand utan att det går onödig tid vid invägningen. Förra året deltog ca 40 lag och ca 250 poängfiskar vägdes in. Om man räknar med att vissa lag höjer några arter kan det röra sig om kanske 400 fiskar som ska rensas ur på 2 dagar. För en van fiskrensare är detta kanske 1 timmas jobb per tävlingsdag, och då är nog hela kalkylen högt räknad. Även om det bara görs några stickprov per team vid invägningen är det nog få fuskare som skulle våga sig på att chansa, om tävlingsledningen innan gått ut och sagt att man gör kontroller på alla team. Det är vår åsikt.

Något som däremot är väldigt trevligt med tävlingen är att den är väldigt välorganiserad och att allting runt om fungerar väldigt bra. Ett exempel är att tävlingsledaren Bjarne mötte oss när vi körde av Stora Bältbron och guidade oss till hamnen, visade oss runt etc. Bjarne bjöd dessutom på lite tips på områden för olika arter, vilket var mycket värdefullt då vi hade dålig koll. En annan sak var att tävlingsledningen ordnade frukost båda dagarna till väldigt billiga summor, 20 danska kronor för två dagar vill jag minnas, och då ingick nubbe!! Efter 3 timmars sömn kl 03.30 söndag morgon var det inte det första man var sugen på kanske... På lördagskvällen var det dessutom en underbar middag med stor salladsbuffé framdukad när man kom i hamn, även detta till facila priser. Att slippa tänka på att fixa mat på en sådan här tuff tävling var väldigt skönt. Det fanns även en stor binge med is, man fixade olika sorters agn osv. Arrangörsklubben hade sin klubbstuga perfekt belägen i hamnen. Sammantaget var inramningen helt fantastisk! Något som också är kul med tävlingen är att det är riktigt bra chans till stor piggvar. Det är inte ovanligt att tävlingens största fisk är piggvar och det brukar komma upp ett gäng piggvarar kring 2-3kg. Förra året hade just varfisket varit lite sämre och det kom "bara" upp piggvar upp till knappt 2kg. Några veckor senare kom det upp en slätvar på 3,1kg, så den som gillar varfiske ska absolut åka dit! Det är utan tvekan det roligaste fisket där. Skrubban har man också väldigt bra chans att ta över kilot. Det brukar tas skrubba upp mot 1,5kg varje år. Även havsöringen blir väldigt storväxt här nere, även om det är en del tid mellan huggen.

Prisbordet är väldigt bra, bland annat vann vi förra året en back med god dansk öl samt två flaskor vin! Typiskt danskar! Det är inte heller särskilt krångligt eller dyrt att ta sig ner. Från Kungsbacka vill jag minnas att det via Öresundsbron tog ca 4,5h med båten på släp, toppenvägar hela vägen. Man kan ju även åka färja över sundet. Tävlingen inklusive prisutdelning är slut omkring kl. 16-17 på söndagen, så man är ändå hemma i rimlig tid på kvällen om man bor på Västkusten.

Kolla gärna hemsidan för mer info: http://www.nyborg-smaabaadsklub.dk/

Vi åker precis som förra året ner natten mellan torsdag och fredag, förutsatt att det inte ska blåsa alldeles för mycket. Vi lämnar självklart fiskerapporter fre-sön, med undantag för att det under tävlingstid ibland kan vara lite stressigt att sitta och mobilblogga, men vi ska göra vårat bästa ;-)

Tight Lines!

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar