söndag 31 januari 2010
Sill i Kungsbackafjorden.
Tänk på att ta det extra försiktigt på havsisarna!!
fredag 29 januari 2010
Odlad laxfisk - aktuell fråga!
Lax 1+
Ca 2 miljoner salmonider (lax+öring) utplanteras i Sverige varje år, men någon exakt siffra på överlevnaden finns inte. Från enstaka utsättningar har undersökningar gjorts, bland annat från Sävarån i Västerbotten. Där var överlevnaden av vildsmolt 80%, medan den odlade fisken hade en överlevnad på mindre än 30% under samma tid.
Det finns givetvis både positiva och negativa aspekter med odlad fisk. På plussidan kan nämnas:
- skydd av stammar, exempelvis att gener från unika stammar odlas och bevaras.
- det ekonomiska värdet av fisken som sportfiske och yrkesfiske inbringar.
- rekreationsvärdet, som visserligen är svårt att sätta ett exakt ekonomiskt värde på, men "bidraget till folkhälsan" är aldrig att förakta. Möjligheten för folk att faktiskt kunna fånga en fisk måste alltid värdesättas.
- den genetiska föroreningen som sker om odlad fisk blandar sig i reproduktionen och sprider sina gener till unika (exempelvis storvuxna) stammar.
- påverkan på andra fiskbestånd
Viktigt att tänka på när man odlar fisk som ska planteras ut är givetvis saker som dess genetiska bakgrund och diversitet, eventuella sjukdomar mm.
Olof Ohlsson med Vänernlax på nästan 12kg, april-09!
Det som är viktigt att få fram hos odlad fisk är:
- Antipredatorbeteende. Utan detta klarar sig inte många fiskar mot predatorer i luft och vatten.
- Födosöksbeteende. Är fisken endast anpassad till att pellets ramlar ner från himlen på bestämda tider så misslyckas den givetvis med att skaffa föda i det fria.
- Fortplantingsmöjlighet. Åtminstone om man vill stärka bestånden naturligt.
- Aggression. Krävs bland annat för att kunna hävda sig i konkurrensen om föda och lekplatser.
Magnus med Vänernsilver från i påskas
Genom att minska tätheterna av fisk i odlingen uppnås flera fördelar, bland annat att familjära grupper bildas. Detta leder till ökad social dominans, men också till att gruppen samverkar genom att upptäcka fiender tidigare. Detta gör att mer energi kan läggas på födosök, vilket ger en ökad tillväxt och överlevnad i det fria. Ökad återfångst efter ett sommarhalvår i frihet har påvisats.
Ett uppenbart problem är ju givetvis att fiskodlare generellt inte är särskilt intresserade av överlevnaden av deras fisk efter utplanteringen. Det är givetvis inte särskilt ekonomiskt fördelaktigt att börja odla mindre kvantiteter fisk...
En följdfråga är då om det från myndigheternas sida går att tillgodose de ekonomiska förluster det innebär för en fiskodlare att odla fisk på ett sätt som innebär att fisken har bästa möjliga chans till överlevnad i det fria? Minskade tätheter i odlingskaren och mer antipredatorträning innebär mindre inkomster respektive mer arbete för fiskodlaren. En sådan ekvation går ju sällan ihop, så det ska bli intressant att följa ärendet framöver.
Hälsningar
Markus
torsdag 28 januari 2010
Några bilder från i måndags.
Per visade bland annat vilka rullar han föredrar. Bra broms ska det vara!
tisdag 26 januari 2010
Succé!
Det var lite synd att lotterna inte räckte till alla, men det var helt enkelt ett betydligt större intresse för kvällens evenemang än vad vi hade räknat med. Lokalen blev fylld till max, men det verkade som att alla fick platser där de åtminstone kunde se hyfsat bra. Nästa gång Per kommer får vi kanske hyra Ullevi istället...
måndag 25 januari 2010
lördag 23 januari 2010
Missa inte föreläsningen med Per Jonasson nu på måndag i Kungsbacka
Per kopplar av en av de få dagar som han var ledig förra säsongen
Per Jonasson jobbar som sportfiskeguide med hälleflundra som specialitet. Sedan 2007 har det landats omkring 60 hälleflundror över 50kg från Pers båt. 2008 slog en av Pers kunder världsrekordet på hälleflundra med en fisk på otroliga 202kg! Numera huserar Per utanför nordnorska Tromsö.
Per stödjer catch & release och kommer att berätta om det märkningsprojekt som han är initiativtagare till.
Missa inte denna unika kväll där Per kommer att bjuda på mängder av natursköna bilder, fisketips, filmklipp (som inte visats tidigare) och fiskehistorier om alla sportfiskares drömfångst, den mytomspunna hälleflundran!
I samarbete med Lowrance, Fladen Fishing och Björlanda Sportfiske kommer det även att anordnas ett lotteri med mycket fina priser! Bland annat sponsrar Lowrance med en HDS5M-kartplotter som förstapris i lotteriet! Dessutom bidrar Fladen Fishing och Björlanda Sportfiske med grymma hälleflundraspön, en stor igloobox, uppblåsbar flytväst, hälleflundrajiggar samt mycket annat!
Tromsövattnen är magiskt vackra!
Tid: Måndag 25/1 kl. 19.00
Plats: Elektronen, Industrigatan 2, Kungsbacka
Kostnad: Gratis inträde, Kungsbacka Sportfiskeklubb står för kostnaden
Välkomna!
Besök även Per Jonassons hemsida och blogg.
måndag 18 januari 2010
Fiskeåret 2009: R-Ö (sista delen)
# Rödspätta
Ingen stor på hemmaplan i år. I Langesund hann vi inte fiska arten p g a tidsbrist och i Stora Bält är de inte särskilt storväxta. I Tromsö fick vi upp till ca 1,3kg när vi provade någon timma, men där har vi fått betydligt större. Sammantaget en besvikelse på artlistan.
# Rötsimpa
- 540gr (Mats, Tromsö)
- 420gr (Magnus, Måseskär)
- 295gr (Rickard, Måseskär)
- ca 300gr (Magnus, Stora Bält, returnerad ovägd)
Flera fina fiskar från olika håll. Rickards tog vi på PNC, så den var väldigt välkommen. Magnus Måseskärsfisk togs innan PNC, och det var väldigt nära att vi returnerade den innan vi insåg att den nog var ganska stor. Vi kunde snabbt konstatera att den t o m var över gränsen för storfisk! Först efteråt kom vi på att Magnus hade brillorna på vid det snabba fotot.
# Sandskädda
- ca 600gr (Tromsö)
- 530gr (Magnus, Stora Bält)
- 466gr (Markus, Stora Bält)
- 455gr (Magnus, Kungsbackafjorden)
Mest uppseendeväckande var Magnus 455-grammare som högg ett havsöringsdrag på några meters djup en vårdag i Kungsbackafjorden! Skrubba, tänkte givetvis Magnus, men inte! En del fisk upp till ca 600gr i Tromsö, men långt kvar till Magnus klubbrekord från samma område på 925gr!
# Sill
- 340gr (Magnus, Öresund)
- 335gr (Markus, Langesund)
För att fortsätta på det andliga så fiskade turligt nog Nidingen Giants som gudar och hade "som vanligt" sett till att pokalen hängde med hem till Svedala, om det inte varit för att man oförklarligt glömde av tävlingstiden och fiskade för länge. Giganterna insåg sitt misstag och meddelade själva tävlingsledningen om missen, med följd att lagets söndagsresultat ströks. Giants var alltså både moraliska och egentliga vinnare av tävlingen i min mening, men i resultatlistan blev det alltså tre norska lag i topp, samt norsk seger individuellt. Inte heller detta hade skett sedan Hedenhös, men var givetvis väldigt bra för tävlingen! I år tar vi dom!! :-)
# Skrubbskädda
- 840gr (Magnus, Stora Bält)
- 770gr (Magnus, Öresund)
Den ena är att jag är helt säker på att Magnus alltid levererar en stor skrubba, åtminstone större än mig! Det leder mig in på den andra anledningen, nämligen att skrubbskäddan ibland är lite av en akilleshäl för mig. Jag har helt enkelt lite dålig tro på min egen förmåga att fånga ett stort exemplar av just denna art, och i en lagtävling är det givetvis smartare att då chansa på en annan art, med ett annat fiskesätt.
# Skärsnultra
Denna vackra lilla gyltafisk tog vi på riktat fiske på PNC. Vi fick faktiskt 2-3 stycken samt grässnultran på kort tid i samma område.
# Slätvar
- 1620gr (Markus, Stora Bält)
- 1450gr (Magnus, Öresund)
- 1150gr (Magnus, Öresund)
En av våra bästa arter i år utan tvekan. Magnus största från Öresund är en riktigt fin fisk och utan tvekan en av våra bästa fiskar under året. Roligt med vår största slätvar var att den högg i vareldoradot Stora Bält inom någon minut från det att vi lyft in två piggvarar på ca 1,1kg. Den togs dessutom på tävlingen och var enormt viktig. Allra roligast var dock (tyckte vi i a f) att våra ärkerivaler och goda vänner (Henke Karlén & Co) låg 15-20m ifrån oss och såg hur vi plötsligt tog in hela försprånget och gick förbi med några riktigt fina fiskar. När den stora slätvaren lyftes in utbröt ett stort jubel på Isola-båten, medan Ronnie hördes utbrista några otryckbara svordomar spontant och direkt från hjärtat!! :-)
# Svart smörbult
Togs vid riktat pillemete på Pater Noster Cup.
# Vitling
- 780gr (Markus)
Togs från Vandia på KSK:s klubbmästerskap. Kul var att Vandia-Thomas kom löpandes direkt och vägde fisken snabbt. Kroken satt väldigt löst och efter ett snabbt mobilfoto returnerades fisken som till synes oskadd snabbt simmade ner igen.
# Vitlinglyra
- 50gr (Markus)
- 45gr (Markus)
När vi låg i Langesund och nötte efter sillen fick jag hela 7 vitlinglyror på kort tid. Vi får ju någon enstaka emellanåt, men detta var nog en fördubbling av tidigare fångster.
# Tobis
Även denna art riktade vi fisket efter i samband med PNC, och sammanlagt fick vi kanske 6-8st innan och under tävling på kort tid. Väldigt små sillhäcklor är det som gäller. Stimmen ser man tydligt på ekolodet och ofta är de väldigt huggvilliga på de små krokarna.
# Tånglake
Även denna ovanliga sportfisk fick vi inne bland några bryggor under vår "Levande-fisk"-satsning.
Kort sammanfattning:
Vi saknar toppfiskar i en del favoritarter och en del arter är rena besvikelser, men vi har även en hel del arter där vi verkligen har riktigt fina toppfiskar.
Trögt igår.
Hemma i soffan får man aldrig någon fisk! ;-)
Ikväll fortsätter vår sammanfattning från det gångna fiskeåret.
Tight Lines!
söndag 17 januari 2010
Gullmarn söndag.
Rapport kommer!
lördag 16 januari 2010
fredag 15 januari 2010
"Gädda – The Movie innehåller några av dom största gäddorna som någonsin har fångats på film. Under ett år får ni följa Mille, Joel och några av deras vänner i deras fiske efter gädda. Filmen tar er med på allt från ismete på årets första isar till sena flötestrollingpass i december.
Gädda – The Movie innehåller bland annat dom två största gäddorna som fångades i Sverige under 2009.
Följ med på en fiskeresa olik allt annat du tidigare sett!"
Filmen släpps på måndag och kommer att finnas i butiker, samt kan beställas från www.catchandreleaseproductions.com
torsdag 14 januari 2010
Fiskeåret 2009: L-R
# Långa
- 12,2kg (Markus)
- 11,85kg (Magnus)
Min långa tog vi på träningsfisket i Langesund och Magnus fisk tog vi på tävling. Vi fick väl ytterligare en del fisk på 5-7kg på träningsfisket vill jag minnas. I Sverige fick vi några stycken på kattfisket i maj, med Magnus 2,45-kilos i topp.
# Makrill
Inte mycket att säga annat än att det har varit ett dåligt makrillår längs svenska kusten, åtminstone för oss. Vi brukar alltid få fin makrill på Fladen när vi fiskar haj, men så var inte fallet i höstas, det var rent av ont om makrill överhuvudtaget. I Langesund brukar vi ofta få någon kring 1200gr, men vår bästa plats låg inom avspärrat område p g a oljekatastrofen.
# Näbbgädda
- 602gr (Magnus)
- 582gr (Markus)
Båda fiskarna togs på tävling; Magnus i Öresund och min i Stora Bält.
# Pigghaj
- 7,85kg (Magnus)
- 6,92kg (Markus)
Ett fantastiskt hajår, det bästa vi upplevt. Det har alltid funnits mycket pigghaj på Fladen, men under 2009 var det både extremt mycket och ovanligt hög medelvikt på pigghajen. Magnus toppfisk var den största på 2000-talet, innan Confidence-Oscar slog till med en ännu större, 8,05kg! Hajen fredades till i år, men förhoppningsvis gör en bättre reglering av yrkesfisket att vi snart får fiska pigghaj igen. Relativt grunt och kustnära fiske efter denna majestätiska fisk är något som alla borde få uppleva!
# Piggvar
- Ca 1,1kg (Rickard+Magnus)
- 860gr (Magnus)
De större fick vi på Stora Bält Cup och den mindre av dessa tre togs i Öresund.
# Randig sjökock
En av arterna som ingick i kategorin "Väg-in-levande-på-PNC". Vi har ett väldigt bra ställe i Gullmarsfjorden där vi genom åren tagit något dussin sjökockar, och på PNC fick vi två på kort tid. Dessutom fick vi en i Langesund, dock inte på tävling.
Forts. följer...
onsdag 13 januari 2010
Fiskeåret 2009: H-L
# Hälleflundra
- ca 35kg (Mats)
- ca 29kg (Mats)
- ca 25kg (Mats)
- ca 21kg (Markus)
Veckan i Tromsö efter midsommar var mycket lyckad antalsmässigt (43 flundror på 8 pers), men vi hade oflyt med de riktigt stora. Hälleflundror över 20kg är förvisso fantastiska fiskar och Confidence-Micael tog största på ca 37kg, men andra team som var uppe samtidigt som oss drog ändå hälleflundra över 50kg. Vi var i några riktiga pjäser, men de klev helt enkelt av efter en stunds fight. Bland annat tappade Mats två +50-fiskar.
# Insjööring
- 4,55kg (Mats)
Sista helgen i november lyckades Mats justera till öringlistan med en riktigt fin fisk från Vänern.
# Insjölax
- 5,42kg (Magnus)
- 5,00kg (Markus)
Påskdagen var Magnus och jag uppe på Vänern en sådan där dag som egentligen var alldeles för fin för fiske. Inte en vindpust och försommarvärme. Det började med att jag brände en jättefisk som bara gick och gick. Vi tog sedan varsin femkilos innan Olof och Micael rapporterade sin 11,94-kilos! Ganska bra dag ändå :-)
# Knot
- 510gr (Mats)
- 475gr (Markus)
Riktigt fina toppfiskar och bland våra bästa 2009! Knot har vi periodvis haft lite svårt för, men i år lossnade det ganska rejält! Mats toppfisk togs på träningsfisket i Öresund inför tävlingen där. Den näst största fick vi på Pater Noster Cup, kort efter den stora blågyltan och strax före vår största berggylta. Det var en ganska lyckad period om man säger så. Dessutom fick vi på 320gr på Langesundsfestivalen.
# Kolja
- 960gr (Markus)
Kungsbacka Sportfiskeklubbs prestigefyllda klubbmästerskap i havsfiske gick av stapeln 4/4 från Vandia i Öresund. Min blygsamhet förbjuder mig att berätta vem som vann, men fisketuren visade sig bli ett riktigt koljarace i gassande solsken på ett stilla hav. Totalt fick vi nästan 60 koljor upp till 1240gr, varav vi returnerade en stor andel.
Det är värt att kommentera att koljabeståndet i Öresund knappast tål några stora uttag. Givetvis har man all rätt att behålla fisk till en middag, men rekommendationen är att varsamt returnera de flesta koljorna. Här har vi småbåtsfiskare och sportfiskare ett stort ansvar att föregå med gott exempel! Vandia är ju också en förebild bland turbåtarna, med tufft satta minimimått och rekommendationer att returnera utlekt fisk mm.
# Kolmule
- 410gr (Magnus)
Kolmulen tar vi oftast i en av fjordarna i Langesund, men 2009 var fisket riktigt trögt. Magnus tog istället två kolmular utomskärs. Inget foto tyvärr. Som vanligt brukar vi missa att fota de fiskar vi får på tävling, då det är väldigt mycket fläng, båtåkande och helt enkelt inte tid att stå och posera! :-)
# Kungsfisk, mindre
- 450gr (Markus)
- 440gr (Markus)
En satsning efter just kungsfisken på 100m djup utanför Måseskär i maj gav en hel del fisk över 4hg, vilket är stort för denna art. I Langesund vägde vi in på 265gr som jämförelse.
# Lerskädda
En riktig paradgren för oss normalt sett! Speciellt Magnus är helt otrolig på denna fräcka plattfisk. I Langesund hann vi dock inte med den p g a tidsbrist och detsamma gällde i PNC. I Öresund fick vi en mindre på tävlingen. Det är väldigt sällan vi inte tar denna art på tävling om vi lägger lite tid på den.
# Lubb
- 8,7kg (Markus)
- 7,2kg (Markus)
På träningsfisket inför Langesundsfestivalen testade vi våra positioner och fick ett gäng lubbar upp till 7,2kg. Normalt sett åker vi inte ut på denna typ av djupfiske på Langesundsfestivalen, det tar helt enkelt för mycket värdefull tävlingstid. 2009 blev vi dock tvingade ut, då lubb och långa i denna tävling var de två viktiga bonusarterna i Scandinavian Saltwater Cup. SSC innehöll även PNC, Stora Bält Cup och Garmin fiskefestival i Öresund, och varje tävling innehöll två bonusarter som ofta var viktiga att väga in.
På tävlingen hade vi dock problem med lubben. Efter en sista långdrift var vi ute på ca 330m djup och skulle just ge upp lubben, när våra tackel plötsligt rasade ner för en klippvägg till ca 370m djup. Vi fiskade därför självklart på, och det tog bara någon minut innan vår toppfisk steg på. Vi hade ju redan stor långa i båten, så det ögonblick när man sätter gaffen i fisken och konstaterar att det är en lubb är ruggigt skön! Bilden nedan är en mindre fisk från träningsfisket.
Fortsättning följer...
tisdag 12 januari 2010
Fiskeåret 2009: F-H
# Fenknot
- 210gr (Magnus)
# Fjärsing
Inga toppvikter här heller vad vi minns. I Langesund fick vi bara på 220gr, men på grund av oljekatastrofen där var stora områden avspärrade under tävlingen, bland annat det område där många fiskar fjärsing.
# Färna
- 1960gr (Markus)
# Glyskolja
- 200gr (Markus)
- 200gr (Markus)
# Gråsej
- 4,85kg (Rickard)
- knappt 4kg (Markus)
Ett dubbelhugg på PNC när vi febrilt jagade sejen räddade upp denna statistik något. I maj brukar storsejen komma in ordentligt, men det faktum att PNC låg en bit in i juni och att det dessutom var väldigt blåsigt under PNC gjorde att sejfångsterna i år inte imponerade.
# Grässnultra
Denna art var en av flertalet småarter som ingick i en specialgren av PNC. Man fick poäng om man tog in vissa arter levande, och den otroligt vackra och lilaskimrande grässnultran var en av dem. Vi hade fått tips på en plats och det tog inte lång stund innan Magnus fick en. Det var ett oerhört arbete med syrepumpar, vattenbyte och försiktigt båtkörande för att hålla alla dessa arter vid liv, så när vi kom i hamn och äntligen kunde släppa i fisken i Universeums stora bassäng var jag väl så trött att jag tyvärr glömde att fota denna snygga fisk... Betydligt mer ovanlig än sin kusin skärsnultran, och snäppet vackrare.
# Havskatt
- ca 7,5kg (Magnus, Tromsö)
- 3,30kg (Markus, Måseskär)
- 3,22kg (Markus, Måseskär)
I Norge fick vi på ett klassiskt ställe mycket havskatt upp till ca 7,5kg. Här får vi väldigt mycket kring 4-6kg. Våra största på hemmaplan togs vid Måseskär under 1 maj-helgen. Denna helg är redan en klassiker, med ett stort gäng båtar, boende på Käringön och middag på underbara Petersons krog.
måndag 11 januari 2010
Fiskeåret 2009: A-E
# Abborre
- 1960gr (Markus)
- 1540gr (Markus)
Många timmars nötande genom åren gav äntligen en efterlängtad storabborre! Vårfisket gav som vanligt mycket fisk mellan 1100gr och 1400gr, men när det väl small till var det ordentligt. En av våra klart bästa fiskar 2009! Se bild till höger. Ett ispass riktat efter abborre gav några fina upp till 1270gr i början av mars.
# Berggylta
- 1445gr (Magnus)
- 1260gr (Magnus)
Den stora lurades under Pater Noster Cup vid Vedholmarna, vilket var en mycket viktig fisk och bara en av flera fina gyltor vi fick dessa dagar. Träningsfisket bjöd på gyltor upp till 1260gr. I Langesund nådde vi 1060gr på träningsfisket. Mycket fin toppfisk!
# Bleka
Inga direkta toppvikter i år. Rent allmänt ett väldigt klent år i svenska vatten. Någon 2-kilos, på PNC fick vi nöja oss med en kring kilot. Något oroväckande.
# Blågylta
- 600gr (Rickard)
Vår vana trogen tog vi en stor blågylta på Pater Noster Cup. Mycket viktig art i denna tävling ihop med berggyltan då de var så kallade bonusarter, vars poäng följde med under tävlingssäsongen, så där hade vi maximal utdelning på vår satsning. En av våra favoritarter som vi nästan alltid lyckas bra med. Se bild på Rickard till höger. Återigen en mycket fin toppfisk.
# Blåkäft
- 1060gr (Magnus)
På träningsfisket i Langesund tog vi som vanligt fina blåkäftar på upp mot ca 1200gr (ovägda och returnerade), men på träningen hade vi problem med de riktigt stora. Blåkäften har väl alltid varit lite av en paradgren för oss uppe i Langesund, där vi nästan alltid väger in fiskar över 1200gr på tävling, men i år var vi inte nöjda. Båtrekordet, tillika klubbrekord, ligger på 1350gr.
Kul med arten är att vi ofta tar den på klassiska 167:an på ca 160-180m djup, och att det inte är några problem att returnera fisken trots de stora djupen. Den är dessutom en av de absolut bästa matfiskarna, så vi brukar alltid behålla en eller två som får hamna i stekpannan samma kväll.
# Blåkäxa
Inga toppvikter här heller. Vi hade oflyt på Langesundsfestivalen och fick inte ens på 300gr, vilket var en stor besvikelse. Båtrekordet är på 790gr från Langesund. Denna lilla hajart, av norrmännen kallad svarthaj, kan vara en riktig plåga vid djupfisket efter långa och lubb i Langesund, och är stundtals talrik även på 167:ans kanter.
# Brunsnultra
- 180gr (Magnus)
För några år sedan visste vi knappt hur en brunsnultra såg ut. 2005 var det faktiskt så för min del. I tävlingens sista skälvande minuter fiskade vi riktat efter den oerhört viktiga brunsnultran, utan att jag knappt hört talas om arten, än mindre sett någon. Magnus hojtade plötsligt till och jag håvade en fisk som jag tyckte såg väldigt märklig ut. Magnus var väldigt lugn, trots att han med fångsten precis gick förbi mig i sammandraget och knep andraplatsen! Trots nedpetningen till tredje plats, som jag ibland får höra om, var jag glad åt att åtminstone fått håva en firre som vi numera har några nästan bergsäkra positioner för.
På träningsfisket i Langesund testade vi några reservpositioner som levererade, men på tävling tog Magnus 2 och jag 1 på kort tid vid en av favorittopparna. 180gr är definitivt en fin fisk på tävling. Magnus är utan tvekan teamets gigant på denna art, han lyckas alltid med denna lilla coola fisk.
Forts. följer imorn!
/Markus
Årskrönika från måndag kväll.
söndag 10 januari 2010
lördag 9 januari 2010
Gullmarsrapport.
Vi gick väldigt mycket för att testa lite områden som vi gillat på sommar- och höstfisket, och dagen gick väldigt fort. Vi passade även på att fotografera en hel del. Det hade kommit någon decimeter nysnö ett dygn tidigare, och en klarblå himmel och Gullmarsfjordens underbara landskap gjorde att vi lade en hel del tid på det.
Vi tror även att det var ett lodjur som passerat över isen. Vi fotade spåren och ska kolla upp det närmare.
Anmärkningsvärt är att berggyltafisket verkar vara lika bra som under hösten! Vi fick några blågyltor också, och en rejäl satsning på gyltafisket från is skulle vara enkelt, kul och med absolut fångstgaranti! Vi såg ju häromdagen att det dessutom var fina toppvikter på gyltorna. Lite skillnad mot att pimpla tusenbröder om man säger så :-)
De flesta gyltorna verkar ha tagits på ca 10-15m senaste veckan, även blågyltorna.
Paddtorskar, bergskäddor och bergvarar lyste med sin frånvaro. Inte heller en mäskkampanj och patenterade rocka-håkäring-storvitling-tackel gav utdelning, helt oväntat... ;-)
Sammanfattningsvis vill vi nog även påstå att 21 minusgrader var lite, lite för kallt för denna typ av fiske. Även om man är bra klädd så fryser man givetvis om händerna vid all fiskhantering, det hugger trots allt hela tiden. Dessutom frös våra räkbitar i princip till is, vilket gjorde att vi fick tina alla räkagn i munnen innan man kunde sätta dem på kroken. Även toppöglan frös efter nästan varje fisk, vilket innebar mycket extra tid till att rensa bort isen som hela tiden bildades. Allt blir lite krångligt och tar mer tid helt enkelt, och dagarna är ju korta. Droppen var dock fanimej när ketchupen till varmkorven hade frusit till tomatsorbet! Ett bra tips vi snappat upp sedan gårdagen är att ha allt i mat- och agnväg i en kylbox med exempelvis varmvattenflaskor i. Jaja, en erfarenhet rikare.
Det kommer bli mer pass på Gullmarn i vinter, där finns ju hur mycket som helst att utforska. För den som är sugen kan vi säga att isen just nu är omkring 10-15cm i Gullmarsvik, ca 20cm i Saltkällefjorden och kring Smörkullen var det jättefin kärnis på ca 20cm. Tänk dock på att havsisarna kan vara luriga och att istjockleken kan variera p g a strömmar mm. Isdubbar och en lättåtkomlig livlina tillhör grundutrustningen.
Hälsningar
Markus
fredag 8 januari 2010
Mäsksäck ute!
Gullmarsfjorden fredag.
Tight Lines!
Markus
onsdag 6 januari 2010
Gullmarsfjorden levererar!!
Stort grattis till fina fiskar säger vi!
Vi kan även nämna att två sällskap fiskat paddtorsk idag på det ställe som team Marre, Magnus och Dominic fick 6st på i helgen, utan en enda landad "padda". Gullmarn är dock väldigt stor och paddtorsken finns säkert på väldigt många ställen, så det är bara ut och prova.
Dykare vittnar om att den lilla paddtorsken ofta ligger i små skrymslen och hålor längs branta klippväggar. Att ta den från is borde därför vara den allra bästa fiskemetoden med tanke på precisionen i fisket. Från båt driftar du ju alltid en aning oavsett väder och vind.
Exakt samma borde gälla för bergskäddan som vi fiskar riktat efter i Langesund längs med liknande branta klippväggar. Krokstorlek 8-10 samt en väldigt liten räkbit har varit receptet för det fåtal bergskäddor vi fångat där, den har ju en betydligt mindre mun än många av sina plattfisksläktingar. Som de flesta av er vet kommer Lars Molanders svenska rekordfisk på 1241gr från Gullmarsfjorden...
Hälsningar
Markus
Fiskepasset inställt...
Hälsningar
Markus
tisdag 5 januari 2010
Nästa vecka: Isolas årskrönika!
Denna vecka blir det isfiske åtminstone onsdag-fredag! Schemat är ännu inte helt fastlagt för fisketurerna, men vi rapporterar givetvis som vanligt. Bland annat har båda lokaltidningarna hört av sig och vill hänga med ut.
Idag ska det dessvärre komma in ett ganska omfattande snöfall över Götaland. Mycket snö på isen gör ju allt lite lurigare. Dels ser man inte riktigt hur isen ser ut, dels isolerar snön och förhindrar att isen byggs på i någon större utsträckning. Vi får hoppas att vi i kustbandet klarar oss...
Glöm inte isdubbar och livlina om ni är på okända isar!
söndag 3 januari 2010
Paddtorsk på Gullmaren
PS:Isen var strax över 20 cm idag där vi fiskade
//Magnus
lördag 2 januari 2010
Paddtorsk från isen!
Kungsbackaån 2e januari.
För egen del är fiskeabstinensen helt enorm efter alldeles för mycket jobb och skolarbete de senaste veckorna. Måndag är allt avklarat och jag hoppas på ispremiär torsdag-fredag om det inte är extrem kyla. Förhoppningsvis hinner de lite mer intressanta gäddsjöarna lägga sig ordentligt tills dess. En av lokaltidningarna ringde dessutom och vill hänga med ut. Rapport kommer!
Vi har framöver tänkt att börja lägga upp lite mer filmklipp live från våra fiskepass. Det blir inte direkt HD-upplösning, men det blir ändå förvånansvärt bra och det har varit uppskattat de gånger vi gjort det. Se det som ett nyårslöfte ;-)
Tight Lines!
Markus