fredag 26 februari 2010

Rolfsån, Gåsevadholms slott.

Mobilfoto från i tisdags inför en insamling av bottenfauna (småkryp på åbotten) till en kurs på Göteborgs Universitet. Rolfsån är mycket artrik och har en god vattenkvalitet. Tyvärr är dock vattenkraftsutbyggnaden förödande, inte minst för vandrande fiskarter.

Bottenfauna kan användas för att bedöma vattenkvaliteten både i nutid och i dåtid. Detta då olika organismer är känsliga för olika typer av störningar, som försurning eller övergödning. Som exempel kan en förekomst av en viss dagslända i en å säga att pH inte har legat under 6,0 den senaste tiden, för om så hade varit skulle inte arten ha funnits i ån. Olika arter har olika kriterier för sin livsmiljö och genom att baka ihop ett provtagningsresultat från en sjö eller en å kan man utifrån de olika arternas frånvaro eller närvaro göra kvalificerade bedömningar om vattenkvaliteten.

Vid Rolfsån, Gåsevadholm visar de årliga bottenfaunaundersökningarna nästan alltid på ett mycket högt naturvärde, med flertalet ovanliga arter. Rolfsån avvattnar den stora sjön Lygnern, som är Kungsbacka kommuns dricksvattentäkt.

Se även www.rolfsan.se för det jobb som utförs i Rolfsån, där huvudmålet är att få fria vandringsvägar för fisk för att bland annat laxen åter ska kunna vandra upp till sina ursprungliga lekområden i Storån.

2 kommentarer:

  1. Föredetta klubbhus vi har precis sålt och letar nytt...
    Vi tyckte inte att läget var så bra:-)
    mvh Sellman

    SvaraRadera