torsdag 12 augusti 2010

Langesunds läppfiskar

Familjen läppfiskar, Labridae, innehåller ett gäng populära sportfiskar, där berggyltan och blågyltan är de vanliga. Stensnultran är sannolikt den minst populära inom familjen på grund av sin egenskap som agntjuv vid kustnära fiske på 5-15m djup. Nedan ser ni några av representanterna i familjen. Berggyltan och stensnultran saknas, det var inget som fotades i Langesund i år.



Den häftiga brunsnultran är poängmässigt en av de viktigaste arterna i Langesundsfestivalen. Det har även börjat fångas en del på svenskt vatten, framförallt i norra Bohuslän. Drömgränsen 300gr spräcktes bland annat på årets Langesundsfestival och det skulle räcka till ett nytt svenskt rekord om den togs på svenskt/internationellt vatten. Inte alls omöjligt!
Den skiljer sig från den snarika stensnultran dels tack vare den lite brunare färgen, dels tack vare att den har en svart fläck på övre delen av stjärtspolen samt på bakre delen av ryggfenan, se övre fotot. Den mindre släktingen stensnultran har istället en fläck på främre delen av ryggfenan, samt på ungefär samma ställe på stjärtspolen (tack Jocke).
Precis som sina kompisar inom läppfiskarna är brunsnultran extremt tryckkänslig och då vi fångar den på ca 40-60m djup går den aldrig att återutsätta, därav Magnus fina dubblé från träningsfisket.



Skärsnultran är kanske den läckraste av dem alla. Den påminner oerhört mycket om en liten berggylta, men de tydliga gröna ränderna på främre delen av huvudet brukar särskilja den från den större släktingen berggyltan. Vår största i Langesund väger 220gr.


Grässnultran är en annan favorit som inte är lika vanlig som skärsnultran. Den blir inte heller lika stor. De blålila ränderna över huvudet särskiljer den från skärsnultran och stensnultran. Senast vi fick en var på riktat fiske under Pater Noster Cup 2009, då vi vägde in en levande.


Blågyltan är mångas favorit och många tror inte ens att denna snygga firre finns i våra svenska vatten. Den fångas enklast på grundtoppar kring 14-40m på räka. Svenska rekordet ligger på 840gr. På Pater Noster Cup i våras fick vi på 530gr, vilket får räknas som stort.

1 kommentar: