torsdag 7 februari 2013

Bra vecka för sportfisket och fisken!


Vilken vecka det har varit hittills - och då har vi inte ens hunnit ut på fiske ännu! Inga fiskerapporter nedan, de finner ni här på bloggen först på lördag, så nedan enbart text kring veckans fiskepolitik producerat på kvällståget mellan Stockholm - Göteborg. Trångt ombord var det också. Ni är härmed varnade.

Om jag börjar i kronologisk ordning (och med det minsta först) så började veckan med att jag i måndags, utöver det svenska sportfiskeförbundet (där jag ju jobbar), även hade nöjet att få representera sportfiskeorganisation European Anglers Alliance (EAA) på ett möte med de svenska, danska och norska yrkesfiskeorganisationerna. Mötet var ett arbetsmöte inom North Sea Regional Advisory Council (NSRAC, eller Nordsjö-RAC:en som vi säger) specifikt för Kattegatt och Skagerrak. RAC:arna (det finns för Medelhavet, Östersjön, pelagiskt fiske och några till) är ett rådgivande organ till EU-kommissionen i fiskefrågor.
Tyvärr har gruppen i princip saknat intresseorganisationer, vilket bland annat EAA beklagat sig över och frågade om inte Sverige kunde skicka en representant å EAA:s vägnar, vilket vi gjorde och det var därmed första gången sportfisket var representerat. Mötet skedde dessutom i SFR:s lokaler i fiskhamnen i Göteborg. Rakt in i lejonets kula, som ett av de europeiska ländernas sportfiskeförbund ungefär skojade med mig om på mailen innan mötet... :-)
Nåväl, yrkesfisket var faktiskt väldigt glada över att sportfisket fanns representerat - bland annat låg ärendet Bratten på dagordningen som vi jobbar mycket med - och det hela avlöpte bra med ett stort gäng trevliga yrkesfiskare från tre länder. En bra dialog med yrkesfiskets representanter är givetvis klokt, något annat är trångsynt att tro år 2013.

Det stora under veckan är givetvis att det under onsdagen i EU-parlamentet röstades igenom en reform för EU:s fiskepolitik, den så kallade Common Fisheries Policy. Reformen, som dessutom måste röstas igenom av EU:s ministerråd (där landsbygdsminister Eskil Erlandsson sitter som ansvarig för de svenska fiskefrågorna) i juni för att få verkan, innebär om den går igenom bland annat ett utkastförbud och att yrkesfiskets fångster från och med 2015 ska baseras på vetenskapligt hållbara nivåer. Dessutom ska yrkesfiskare som fiskar på ett hållbart sätt ha företräde till fiskerätter. Parlamentet röstade igenom reformen med stor majoritet (502-137), vilket har tagits emot med mycket stor glädje och positivitet av miljöorganisationerna runt om i Europa. Själv satt jag i gott sällskap med majoriteten av mina drygt 30 kollegor på gemensam utbildning när beskedet kom. 

Oerhört positivt, och något som knappt nämnts i annan sportfiskemedia förutom på www.sportfiskarna.se, är det faktum att sportfisket tack vare EAA (formuleringen nedan kuppades faktiskt först ut ur originaltexten av en motståndare till sportfisket dagen innan omröstningen) nu finns nämnt i EU:s fiskeripolitik för första gången. Formuleringarna är av potentiell monumental betydelse:

"Article 2
1. The Common Fisheries Policy shall ensure that fishing...//...contributing to the availability of food supplies and recreational fishing opportunities, and..."


Mest opålästa kommentar i ärendet kom från signaturen Josef - yrkesfiskesympatisör, sälhatare och notorisk kommentarfällare på olika forum - när en av de stora nyhetssidorna tidigare idag presenterade nyheten:
"- Vad folk inte fattar är att beslutet innebär att forskare styr. Vi har alltså tappat demokratin i dessa frågor. Helt enkelt forskarstyre."

Med fasa inser jag risken för att "Josef" börjar stalka Isolabloggen med kommentarer, men jag får ta den risken. Josef tycks nämligen tro att förvaltningen av de europeiska fiskbestånden de senaste decennierna har fungerat bra i händerna på politiker som i 87% av fallen (Världsnaturfondens pinfärska undersökning) ignorerat forskarnas (Internationella Havsforskningsrådet, ICES) samlade rekommendation på kvoter för de europeiska fiskbestånden. Hans uppfattning av demokrati tycks högst oklar och jag hoppas att han inte tillhör den skara som tror att en högre makt återställer den ekologiska balansen och fiskbestånden i haven.

Utöver Josef kanske en och annan "varghatare" har upprörts efter följande kalla fakta, men det får jag väl också bjuda på. Vargjakten har nämligen precis stoppats då Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen överklagat beslutet av skyddsjakt. Har inget som helst att göra med fisk eller sportfiske, men är ytterst positivt ur naturvårdssynpunkt och det får följa med i det allmänna nyhetsflödet för den här veckan.
Att Naturvårdsverket, som beslutade om vargjakten alldeles nyligen, är hårt hållet från politisk toppnivå är uppenbart för den pålästa. Att miljöminister Lena Ek fick en luggning modell stenhård av EU:s miljökommissionär i höstas för att Sverige inte följde sina åtaganden gentemot EU:s art- och habitatdirektiv vet också den påläste. Vargen har ju en naturlig utbredning i Sverige och att skjuta av individer i ett hårt inavlat och alldeles för litet bestånd (< 300 individer) är inte förenligt med några som helst vetenskapliga rekommendationer - tvärtom. Att folk ogillar vargar kan jag köpa, men om man inte förstår hur dåligt Sverige har skött förvaltningen av vargbeståndet så är man för dåligt påläst för att inse att man har fel, och då bör man inte ens uttala sig i frågan. En personlig reflektion.
I onsdags var Kungen på eget initiativ på besök hos Havs- och Vattenmyndigheten. Bland annat var vår fiskevårdschef Anders Karlsson där (ihop med SFR och WWF) då den svenska laxförvaltningen diskuterades. Mycket positivt var att Kungen lyfte fram hållbart fiske som en väldigt viktig fråga. Bra där Kungen (åh nej, nu kanske jag dessutom retar upp några antirojalister...).

Tidigare idag hade dessutom kollega Karlsson och vår chef, generalsekreterare Stefan Nyström, ett möte med landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Enligt herrar Karlsson och Nyström gick mötet väldigt bra och sammanfattning från det mötet kommer sannolikt under fredagen på www.sportfiskarna.se

Trevlig helg!
/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar