onsdag 30 oktober 2013

Fantastiska rödspättor från Öresund

Sista veckorna har varit galet bra efter plattfisken i Öresund, med Jan "Vänerblänket" Olssons rödspätta på 2,05kg och givetvis Daniel Möllers 3,13-kilos som några bevis på detta. På Navia-bloggen har Anders präntat ner fakta kring Jannes storfisk, bland annat med foton och en film på återutsättningen. Det var ju Anders som rattade båten. Många av de andra fiskarna från senaste veckan kommer från Vandias däck, där Thomas Nilsson som vanligt skeppar.
Daniel Möllers magiska 3,13-kilos!
Foto: Thomas Nilsson



Kompis L-G med granning!
Foto: Thomas Nilsson

måndag 28 oktober 2013

Lekande röding och öringspaning vid Vättern

Var i närheten av Vättern och passade på att spana både på öring och röding. Var bland annat förbi Hjoån där man föredömligt byggt flertalet omlöp förbi diverse gamla dammar och vandringshinder. Länsstyrelsen i Jönköpings län är - i den sfären jag arbetar i - ansedda som en av de allra mest proaktiva länsstyrelserna i landet vad gäller vatten- och fiskevård. I Jönköping finns också annat kompetent folk, inte minst på Jordbruksverkets Fiskerienhet. Jordbruksverket har sedan Fiskeriverket lades ner främjandeansvaret för sportfisket i Sverige. Havs- och Vattenmyndigheten i sin tur, som i stor omfattning ersatte Fiskeriverket vid halvårsskiftet 2011, har bland annat förvaltnings- och regleringsfrågor som rör våra fiskresurser som sitt ansvar.
Bra spanläge.


Fina miljöer kring Vättern.


Sammanflödet av omlöp + huvudfåra i Hjoån nedströms ett av vandringshindren.



 Rödinglek Huskvarna hamn

Inte världens bästa filmklipp, men en stor hane cirkulerade runt en mindre hona som han försökte ha koll på inne i hamnbassängen i Huskvarna hamn, även om det brukar vara honan som är chef i sängkammaren. För rödingen alltså.
   Ni ser nog, trots dåliga filmförhållanden i klippet nedan, hanens tydliga vita fenkanter och kraftiga färgnyanser så här i lektid. Honan syntes nästa bara när hon öppnade munnen. Bättre klipp på detta fick jag förra året från samma plats. De rekommenderas för den intresserade (länkar nedan), särskilt klippet i del 1 när länsfiskekonsulent Anton Halldén pratar rödingfakta i bakgrunden på ena klippet. I del två har ni fylligare fakta om rödingen i Vättern och konkret befruktning av rom i ett ganska lyckat klipp.
Del 1: http://teamisola.blogspot.se/2012/10/rodinglek-del-1.html
Del 2: http://teamisola.blogspot.se/2012/11/mer-om-vatternrodingen.html

/Mackan



torsdag 24 oktober 2013

Nya akvariet igång!

1200 liter. Välkomna in på sportfiskeförbundets kontor i Göteborg för att kolla lite närmare!

söndag 20 oktober 2013

Mer fiskbilder



Leköring från förra årets avelsfiske. Snart dags igen.


Öring från Rolfsån, sannolikt stationär.


Öring, årsyngel (0+).


Elfiske i Fälån, biflöde till Rolfsån.
Foto: Urban Wikenborg.


Elritsa. Känslig för lågt pH. Dess närvaro indikerar därmed en bra vattenkvalitet i det avseendet. Innehar dessutom ett av de coolare latinska namnen: Phoxinus phoxinus.


Laken är en spännande fångst, även som juvenil.

fredag 18 oktober 2013

Foton från elfisken


Jag har den stora förmånen att periodvis få ha stövlar på mig på jobbet. En tjänsteförmån, som jag brukar skämta. Augusti-september är en hektisk tid för de flesta "gröna" biologer då allt fältjobb ska hinnas med under kort tid, bland annat de så kallade elfiskena. I år har vi hunnit med allt ovanligt bra på grund av de extremt låga vattenflödena på västkusten. Höga flöden gör att man inte kan elfiska.

Vid elfiske fiskas en strömsträcka med elström, en standardiserad metod som tillfälligt bedövar fisken som då enkelt kan fångas in, vilket gör att man kan beräkna tätheterna av framförallt laxfisk i rinnande vatten. Oftast fiskas exakt samma sträcka varje eller vartannat år. Provfiskena kan ha olika syften och oftast är det en ren inventering inom regionala eller nationella program för att följa upp kalkningens effekter i vår försurade region, men det kan också handla om annan miljöövervakning eller insamling av fisk till provtagningar. Metoden är en viktig del av den svenska miljöövervakningen i sötvatten och vårt kontor fiskar ca 130 lokaler i västra Sverige. Nedan några bilder från senaste tiden.

/Markus
Hemmavattnet Rolfsån vid Gåsevadholms slott. 60 laxar på 17 meter.


Överst lax, under öring. Bägge årsyngel, det vill säga födda i våras kring maj. Kallas ensomriga eller 0+, där nollan står för åldern och plusset för en sommar.


Västkustens fetaste laxungar finns sannolikt i Munkedalsälven, ett näringsrikt och ganska varmt biflöde till Örekilsälven. Här en 2-åring (2+) som fått en bra start i livet.


Många obskyra små orter passerar man, här med chefen i de sydhalländska skogarna.


Örekilsälven, restaurerad sträcka. Insamling av laxungar för provtagning av förekomst av laxparasiten Gyrodactylus salaris. Om vi hittar misstänkta angrepp skickar vi fisken/parasiten till Norge för vidare analys. Örekilsälven är fortfarande ren, ihop med bland annat Kungsbackaån och Rolfsån.


Munkedalsälven. Protokollet skvallrar om lax, mört, öring och ål i fångsterna.

torsdag 17 oktober 2013

Coolaste gäddan!

Fiskebroder och projektjobbande Sportfiskarna-kollegan Rickard Gustafsson och hans kompis fick nyligen denna extremt coola gädda i Nyköpings skärgård.

Förklaringen som slutligen kom via ett forskningsinstitut i Finland var att den troligtvis drabbats av en sjukdom i gallblåsan som får pigmentet i gallblåsan att gå ut i blodet.

Normalt sett är det munnen som får den blå-gröna färgen, men i detta unika fall har nästan hela fisken fått en förstärkt grön färg. Häftigt!

Mer läsvärt finns på Rickards blogg http://www.teamlivsnjutarna.blogspot.se/ 

lördag 12 oktober 2013

Mer info kring tungan.

Johans tunga vägdes igår kväll på krönt våg och vågen stannade på fina 975 gr och fisken mättes till 45,5 cm. Om allt går som det ska så putsas det svenska rekordet för tunga ytterligare.
Det dröjer nog inte allt för länge innan 1-kilos gränsen passeras för denna extremt häftiga och udda art.

Ett stort grattis till en kanonfisk hälsar teamet!

/Mattias

Potentiell rekordtunga till Albinsson

Johan Albinsson fick ikväll en tunga som är över det nya svenska rekordet. Vi återkommer med mer info.

/Mattias

torsdag 10 oktober 2013

Ola Esbjörnssons legendariska fiskebåt är till salu


Olas fullutrustade fiskebåt Suggan är nu till salu. Den är komplett för havsfiske och trolling och har dragit fler storfångster än vad som går att räkna, gissar Isolabloggen... :-)
Som vanligt kan ni klicka på bilderna för att få dem i större format.
Suzuki 60 hk 4 takt och Honda 8 hk 4 takt. Hydraulstyrning och styrstag för att styra lillmotorn med ratten. Elgas Trollmaster på lillmotorn för att reglera hastighet exakt.
 

Elektronik: Autopilot Raymarine 6002 med gyrokompass. Kartplotter Lowrance 6500C med stora sjökortet. Färgekolod Lowrance X-25 med 3st givare, 1st WSBL, 1st P-66 och 1st Airmar M260. VHF ICOM och antenn.
 

3 stycken Cannon Unitroll med svängplattor.
14 rostfria spöhållare. 1 teleskopisk trollingmast och planerboardrullar, 1 par Smepulkor.
Säljes med ankarutrustning för att kunna ankra på stora djup, 700 meter ankarlina och boj. Nytt kapell från 2012 täcker hela akterdäck.
 

Trailer: Besiktigad Bromsad Brenderup 1350.
Kan säljas med eller utan trollingutrustning.
Pris 145 000 för hela paketet
 

Ring för mer info:
http://www.blocket.se/skaraborg/Ornvik_535_HT_49104633.htm?ca=13&w=1  






Heta tackel!

Häromdagen damp följande heta tackel (Spin n' Glow) ner i brevlådan från danske fiskebroder Jesper Larsen, www.ocean-seeker.dk

Man tackar!!
/Markus

söndag 6 oktober 2013

Kolja 2,02kg från Sundet!

Vandia-Thomas skickade över en rapport från helgens fiske med bland annat våra goda vänner Göteborgs Havsfiskeklubb, och vi noterar att det är ordförande Jan-Åke som tagit storfisken på bilden! Thomas skriver:

"-Hur många rödspättor finns det om kunderna kommer och frågar efter tre timmar om vi kan göra nåt annat, för det börjar bli tråkigt... :-)
Femton spättor över kilot denna helg. Reg på skrubba 1,060 + 1,100kg, sandskädda 0,525kg och så koljan 2.020kg! En jobbig helg för mig som får ligga i och köra när strömmen är mellan 2-3 knop så att alla kan fiska, men man är rätt nöjd när kunderna tar en i hand och tackar för en riktigt kul fiskedag! Tack alla för en trevlig helg!

Thomas"

onsdag 2 oktober 2013

Tunga till mackan

Ikväll fick mackan sin första tunga. En liten rackare som tog på en helt ny plats.

Riktat fiske ger resultat!

Fiskeligan-Hasse, till vardags sportfiskeförbundets ungdomskonsulent, kör tillsammans med Fiskeligan-Adam en satsning i Gullmarn. Igår fick de bland annat en stor skärsnultra och idag har de fått spetsstjärtad smörbult och en klorocka på 690gr på riktat rockafiske. Respekt!!

tisdag 1 oktober 2013

Magisk kväll!

Efter att ha varit ute 2 kvällspass utan att ha sett någon tunga fick jag äntligen till ett fiske med vår tungaexpert Mattias och vilket fiske det blev.
Vi träffades 19,45 och gick tillsammans ner till fiskeplatsen.
Vi han inte mer än att komma ut i vattnet innan Mattias hojtar till och vill visa ett stort tungaavtryck i botten.
Medans jag står och beundrar avtrycket hör jag att Mattias går upp i falsett en bit bort.
Han har hittat en och den är större än de andra han sett under sina pass efter denna magiska och annorlunda plattfisk.
Då den börjat att simma släpper Mattias snabbt på den och den hugger direkt.
Mattias missar mothugget och eftersom jag nu är på plats så lät han mig göra ett försök då jag inte fått någon tidigare.
Fisken tog min maskagnade krok direkt och snart hördes två jubel i bukten.
Efter att vi vägt, mätt och fotograferat fisken fick den självklart simma tillbaks igen.

570g till en lycklig fångstman
Oerhört fräckt utseende!
Nu följde en riktig bonanza då vi såg fisk i ett och jag som var helnöjd lät Mattias fiska på resten.
6 st av 7 fiskar som fiskades på hugg och dessutom såg vi ytterliggare 4 st som var lite mindre.
Alla fiskar sattes tillbaka efter fångst.
Sista fisken hittade Mattias när vi var på väg hemmåt och den var av lite bättre kaliber.
När den hugg hördes ytterliggare 2 jubel i mörkret då detta var nytt pers för Mattias.
460g och nytt pers
Skall man jämföra med våra norska vänner som får kilos fisk i parti och minut så är våra fiskar rätt små men vad gör det :-)
Detta är ett oerhört spännande och nagelbitande fiske då de flesta av fiskarna är svåra att locka till hugg och ofta skräms iväg av ljuset. Stort tack till Mattias för grym guidning! //Magnus