Vi var extra nöjda med resultatet eftersom vi återigen har haft lite problem med vår blott två år gamla motor. Vi bytte en sensor efter förrförra helgen, men mitt under tävlingen på lördag började motorn hosta, dock utan att larma och precis som vid bensinstopp, vilket inte var samma symtom som förra gången. På lägre varvtal gick den dock som vanligt, så stora delar av tävlingshelgen kunde vi bara köra i 10-12 knop. Ett stort tack till Rickard Larsson, Tomas Einarsson, Pelle Karlsson med flera som hjälpte till under lördagskvällen och kollade bränslefilter och lånade ut verktyg för diverse fix. Vädret var lite blandat med en del blåst, men också fina perioder. Det var även tidvis ganska tuffa strömmar, men fisket var som vanligt bra efter vissa arter redan så här i andra halvan av maj. Fantastiskt roligt var att flera team fick se späckhuggare på nära håll!
Motorguide in action Foto: Fredrik Jonsson |
Jag tror alla kan förstå fördelen med vår frontmonterade Motorguide-elmotor vid den här typen av förutsättningar: att med ett enda knapptryck kunna parkera helt still på en topp eller över ett vrak istället för att avsätta minst en halv person till att försöka hålla båten still i tuffa förhållanden med vind och ström.
Komplett resultatlista ovan. Totalt deltog 22 lag och bland fina fångster i tävlingen kan nämnas gråsej på 9800 gram, paddtorsk 320 gram, havsöring 1600 gram, torsk 7700 gram, vitling 780 gram, blågylta 600 gram och såklart Nicklas Kolbecks fantastiska havsål på 6,93 kilo (teamkamrat Torbjörn Sandin, för övrigt rekordinnehavare på just havsål, poserar med Nicklas fångst på bilden nedan) som tyvärr inte räknades i tävlingen, men som var Nicklas 60:e registrerade storfiskart. Wow! Stort grattis hälsar teamet till en av Sveriges mest envisa och målmedvetna sportfiskare.
Havsål tagen på pilk över vrak |
Det var nya regler för i år som var ganska omdebatterade, nämligen att varje team bara fick väga in totalt tio arter på tävlingen. Dessa fick väljas från en lite större lista på 21 arter, men det var många arter (långa, lubb, mindre kungsfisk m. fl.) som inte var med alls i tävlingen. Dessutom fick man inte byta bort en redan invägd art, vilket givetvis fick till följd att många team (inklusive vi själva) sparade ett gäng arter i kylboxen från lördagen eftersom man var osäker på hur söndagen skulle se ut fångstmässigt. Nedan några synpunkter från oss och några andra team där vi snappade upp synpunkter.
Randig sjökock (hane) |
Det man tappar med denna variant jämfört med "de vanliga reglerna" där man får väga in typ alla arter (det brukar givetvis vara minimimått och minimivikter och självklart är fredade arter inte med i tävlan) är bland annat att man hade lite svårt att glädjas fullt åt att vara, som vi ju var, i ledning efter första dagen eftersom man visste att många team gick och höll på en massa arter i kylboxen. Vi hade ju som exempel team bakom oss med färre arter invägda, men bättre snittpoäng per art. Dessutom blir det lite tråkigare för allmänheten som gärna kommer förbi invägningen, när det bara vägdes in 4-6 arter/team på lördagen. Tack vare tävlingens regler med bara en invägd fisk per art är tävlingen redan skonsam i det avseendet, så några arter till är marginellt i sammanhanget.
Gråsej 8620 gram |
Därtill blir det lite svårare med enstaka matfiskar. Som exempel fick vi en havskatt på ca 1,8 kilo första dagen. Med nuvarande regler fick vi, eftersom vi inte visste hur långt den skulle räcka efter söndagens fiske, lägga den orensad på is på lördag morgon till söndag eftermiddag. Det borde rimligtvis vara något team som exempelvis fick en halvstor torsk eller liknande som fick samma problem. Varför vissa arter var med och andra inte var nog lite osäkert, men om det var som någon sa att det skulle minska båtåkandet så hjälpte det föga när folk jagade gråsej och torsk ända ut mot Skagenvraken. Med bara tio arter har man ju mycket mer tid per art. En grundtanke var i alla fall att göra tävlingen jämnare samt att locka mer folk. En god idé inför större regelförändringar är såklart att samla teamen till ett litet samråd. Innan tävlingen alltså. Våra egna synpunkter handlar mest om att man åtminstone borde få väga in fler arter än tio och sedan få tillgodoräkna sig de tio bästa för att slippa en stor del av problemen ovan, men också att tävlingen som helhet blir mycket roligare ju fler arter man får väga in. Riktigt roliga arter, som vår havskatt och kanske andra än mer udda arter som team Omegas havsål, hade såklart höjt statusen på tävlingen.
Delvis busväder under tävlingshelgen |
Slutligen får vi passa på att tacka våra samarbetspartners Daiwa, Motorguide och Lowrance, samt inte minst tävlingsledningen och alla gemytliga havsfiskare som varje år ställer upp och gör tävlingen till en av årets roligaste helger! Grattis till kompisarna och ärkerivalerna ABU/Garmin samt glada grabbarna Ocean som blev tvåa respektive trea. Vi avslutar med våra tio invägda arter från tävlingen. Den vinnande raden helt enkelt:
Berggylta 975 gr
Bleka 2750 gr
Blågylta 600 gr (tävlingens största)
Glyskolja 180 gr
Gråsej 8620 gr
Knot 410 gr
Vitling 355 gr
Makrill 595 gr
Rötsimpa 320 gr
Sandskädda 430 gr (tävlingens största)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar