fredag 28 juli 2017

Blålångor, vitrockor & tapad storhaj på 10-gradarn + otroligt vrakfiske!

I Onsdags morse lämnade jag, Magnus och Ulf Noreman Hunnebostrand och tog sikte på 10-gradarn. Vi stannade på ett par toppar strax utanför för att säkra agnförrådet. Vi hittade snabbt makrillen och drog ett 80-tal innan vi satte kurs mot djupet.
Väl framme siktade vi in oss på området där kompisarna i Navia tidigare haft superfiske i.
Vi valde en kant som var 420 djup och stupade ned till 450 m för att sedan fortsätta slutta ännu djupare. Fisket var till en början ganska så segt men efter en stund vaknade lubben. Vissa perioder under turen var det helt vansinnigt med lubb. Vi hann knappt komma ner till botten och sträcka upp linan innan en lubbjäkel var framme. Största lubben stannade på 12,6 kg och blev nytt pb för undertecknad.

Ulf Noreman som gästfiskade under turen hade länge velat fånga en vitrocka. Det dröjde inte många timmar innan det målet var nått och hans tur var i hamn. En fin fisk på dryga 8 kg. I samma veva drog Ulf även nytt pb på den lilla hajarten blåkäxa.
Vi fortsatte att dra lubb i parti och minut och efter en stund kom kompisarna Tomas Einarsson och
Urban Snare i Nidingen Giants som denna tur hade toppat med Nicklas Kolbeck ut. 
Tomas visade vart skåpet skulle stå i första nedsläppet och drog en håkärring på 200 cm.
Gott, hajarna var på plats och moralen steg.
Efter ytterligare en stund drar Tomas ännu en haj, denna i mer beskedlig storlek och runt 145 cm.

Magnus drar strax efter detta på en lite mindre fisk, liten lubb eller blålånga säger vi i båten och hoppas på det sistnämnda.
Mycket riktigt, efter en stund flyter en blålånga i modell mindre upp bredvid båten.
Gött, äntligen. Vi har tidigare inte riktigt lyckats med denna coola art. Fisken vägde 3,4 kg och blev art nr 101 för Magnus.
Strax efter drar jag en vitrocka på ca 8 kg.

Vädret var just nu helt fantastiskt och vi låg tätt intill Nidingen Giants och vi fick många goa skratt båtarna emellan.
Plötsligt får Ulf ett mycket konstigt hugg där han får slaklina och får veva in 15 m för att få kontakt med fisken och då blir det bomstopp.
Fisken gör i princip som den vill och gör ett par rejäla rusningar innan den väljer att kliva av... Av tacklet att döma när det kom upp i båten så var det en stor håkärring då vajern och linan var rejält tilltygad efter bara ett par minuter.
Plötsligt ser vi att Team Abu/Garmin är på väg mot oss och just när de kommer upp för att prata lite krokar jag i en tung fisk som visar sig vara turens tredje vitrocka, en fisk på drygt 8 kg.

Klockan börjar nu bli sent och vi väljer att flytta oss och förbereda för en nattankring.
Vi har fram till nu enbart kört med våran Motorguide som efter batteribyte har varit helt grym. Att slippa ankra på dessa djup och istället använda ankringsfunktionen på motorn och kunna välja att flytta sig ett par meter i taget är otroligt smidigt här ute.

Vi väljer att testa en snabbis med Motorguiden innan ankaret åker i och precis som innan var det olidliga mängder lubb även här.
Efter ett par lubbar vevar jag snabbt upp tacklet från botten en bit för att komma undan labbarna och förhoppningsvis lyckas ge en blålånga eller håkärring chansens att hitta agnet.
Efter ett par skumma napp som vägrar fastna sitter tillslut fisken.
Blålånga skojar jag direkt om och efter en stund bryter en fin blålånga ytan en bit från båten, YES!
Fisken väger 5,9 kg och är blålånga nr 2 på turen.

Strax efteråt väljer vi att ankra då klockan börjar bli mycket.
För att göra natten kort så händer det inte så mycket i våran båt. Mitt i natten hör vi ett vrål från Bennys båt. Stor håkärring misstänker vi.
Efter ett tag glider Benny upp till oss och berättar att Per Alexandersson slagit till med en riktig superhaj på 282 cm och en beräknad vikt på 272 kg.
Riktigt mäktig fisk och ett nytt svenskt rekord.
Jag drar snabbt efter detta i en tung fisk och både jag och Ulf tror hela vägen upp att det är en håkärring, 500 m senare och en del mjölksyra i armarna kommer tacklet och dessvärre är det ingen haj utan ytterligare en vitrocka. Denna dock i modell större.
Vi väger den till 11,1 kg, alltså endast 6 hg under gällande svenskt rekord.

Vinden har nu ökat en del och vi har fått rapporter om att vinden ska öka ytterligare under förmiddagen som kommer. Vi väljer att dra upp ankaret och sätta kurs mot land.
Vi åker upp till Nidingen och får då veta att Nicklas Kolbeck för ett par timmar sedan dragit en håkärring på 145 m.

Summeringen av denna turen blir helt ok fiske med blålångorna som höjdpunkt. Kul att äntligen lyckas med den arten. Lite surt att hajarna inte valde att samarbeta men sommaren är inte slut och förhoppningsvis ges det läge till en ny tur ut snart.


Blålånga 5,9 kg
Rejäl tanduppsättning
Blålånga till Mange, art nr 101
Ulf med ny art i form av vitrocka
Nidingen Giants hade toppat båten med Nicklas Kolbeck
En av de 4 vitrockorna under turen
Vädret under Onsdag kväll kunde man inte klaga på
Lubb 12,6 kg
Vitrocka på 11,1 kg. 6 hg under gällande svenskt rekord.

Veckan innan var Magnus uppe på familjesemester på Käringön ett par dagar och passade givetvis på att ta en vraktur då torskfisket i sommar har varit otroligt bra på vraken.
Magnus, sonen Melker och svärfar Thomas blev inte besvikna. De hade ett makalöst torskfiske med mängder med fisk upp till dryga 14 kg!
Magnus lyckades även oturligt nog under filéandes av en stor torsk sticka kniven rätt in i handleden och det kunde gått riktigt illa. Pulsådern missades med ynka 1 cm. Det hela slutade i ett sjukhusbesök och 3 stygn och allt gick tillslut bra.

Storfiskare Melker får hjälp av morfar Thomas att hålla sin 10,5 kgs torsk
Mange med grann vraktorskNära ögat!

//Mattias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar