Markus var nyligen uppe och hälsade på Mattias i sommarstugan i Fiskebäckskil. Det var nog de första riktigt fina sommardagarna i juli. Torsdagen bestod av lite sightseeing, bland annat en promenad vid Islandsberg, ni vet det riktiga blåshålet mellan Gullholmen och Grundsund där man inte vill passera vid en västlig kuling.
På fredagen när vinden helt lagt sig gjordes ett strandhugg på en av alla öar utanför Fiskebäckskil. Det blev sol, bad och strandfiske från soldränkta granitklippor. Hyfsade berggyltor, en handfull blågyltor, torskar, givetvis stensnultror i mängd samt ett exemplar av den vackra grässnultran var uppe och vände. Markus sambo fick sin första blågylta någonsin.
Lämplig utrustning för detta trevliga fiske är en haspelutrustning modell havsöring, med tunn flätlina (0,15-0,18 mm) och gärna lite längd på spöet (8-9 fot) för att nå ut från klipporna. Tackel bör man knyta minst i 0,45 mm nylonlina och ska man rikta fisket efter riktigt stor berggylta är det inte fel att gå upp till 0,60 mm. Detta gäller såklart även vid båtfiske. Kroken måste vara av bra kvalitet när man fiskar berggylta, så att den inte rätas eller knäcks. Storlek 2 är lagom till gyltorna, men vill man ha större chans på exempelvis grässnultra och skärsnultra kan man gå ner till storlek 6–8 och agna riktigt smått. Att tänka på vid landfiske är att fiska enkelt, med endast en upphängare som sitter ovanför tyngden i botten. Risken att fastna kan annars vara stor. Annars kör vi ofta ett rent paternostertackel med en 30 cm tafs under pilken när vi fiskar gylta från båt.
Tyvärr ser man alldeles för många små barn som fått ett drag att stå och kasta med i ytan. Under de fina svenska sommardagarna med gassande sol och varma vattentemperaturer får man vanligtvis ingen fisk alls på det om det inte är en bra makrillplats. Hade barnen bara fått ett litet enkelt bottenmete med en mindre krok och små räkbitar hade de fått sådana oerhörda mängder fisk från klipporna att sportfiskeintresset med säkerhet hade ökat ännu mer i Sverige! Mer fisketips hittar du på sportfiskeförbundets hemsida https://www.sportfiskarna.se/Fiske/Fisketips/Havsfiske eller genom att inhandla Havsfiskeboken via www.havsfiskeboken.se.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar