Dag 2 spenderades med ett enda fokus – brunsnultra! Vi lämnade hamn redan innan 07 eftersom vädret utlovade svaga vindar hela dagen, och så blev det. Fisket skedde utanför Smögen och precis som när vi fiskar riktat efter brunsnultra i Langesund så kör vi med paternostertackel samt små räkbitar som agn. Det är inte fel att gå ner till krokstorlek 4, men de där större brunsnultrorna har inga problem att gapa över en storlek 2.
Vår erfarenhet från Langesund är att brunsnultrorna gillar riktigt steniga bergstoppar, men också att de ofta står precis uppe på toppen av dessa. Djupet i Langesund brukar vara ca 40–50 meter, men vi får dem både djupare och grundare. Här hemma har vi testat från 30 meter och ner till 50 meters djup.
Vi rörde oss under dagen runt i olika områden och det dröjde inte särskilt lång tid innan vi fick dagens första brunsnultra, ett litet exemplar på 150 gram och därmed hela 100 gram från storfiskgränsen 250 gram som var dagens mål. Efter lunch kunde Mattias äntligen lyfta in en granning. Men, dessvärre stannade vågen på försmädliga 240 gram, eller kanske lite drygt det.
Vi bytte taktik, letade runt efter ytterligare heta platser och hittade ytterligare en intressant topp som låg på drygt 40 meters djup med djupare vatten runt om. Det högg direkt en mindre brunsnultra och det kändes nu hett. På nästa drift signalerade Mattias direkt att det satt en brunsnultra på kroken och att den kändes stor. Brunsnultrans karaktäristiska gyltaknyckar går nog bara att på dessa djup förväxla med en blågylta. Halvvägs upp fick även Mackan en liknande fisk på och det kändes tveklöst som att det var två fina brunsnultror på väg upp i en unik dubbeldrillning.
Väl uppe kunde Mattias svinga in en grann brunsnultra och bara sekunder senare lyfte Mackan in en storleksmässigt identisk fisk! Snabb vägning i båten visade på två fiskar runt 280 gram och varsin ny storfiskart var ett faktum – vilken succé! Väl i hamn senare på kvällen vägdes de bägge läppfiskarna till 270 + 275 gram. Under dagen fick vi också en del hyfsade mattorskar, mindre kungsfisk, några enstaka blekor och gråsejar, en handfull fina blågyltor, givetvis en del pigghaj som störde artmetandet och sammantaget 12 arter även om det bara var brunsnultrorna som var riktiga toppvikter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar